Waarom kiezen voor een prenatale vaderschapstest?

De meeste mensen hebben twee biologische ouders: een vader en een moeder. Soms is er sprake van drie ouders, als het kind geboren is via een draagmoeder. In sommige gevallen kunnen mensen ook maar één biologische ouder hebben, of zelfs geen enkele. Dit kan gebeuren wanneer er sprake is van adoptie of donorprocedures. Biologische ouders zijn de natuurlijke of wettelijke ouders van een kind. In veel landen is het erfelijkheidssysteem gebaseerd op biologische ouderschap, waarbij de moeder als primaire ouder wordt beschouwd en de vader als secundaire ouder. Dit kan leiden tot problemen wanneer het kind niet bij beide ouders woont, zoals bij voogdij- of adoptieomstandigheden. Voor het kind is het ook heel belangrijk als de biologische vader wordt vastgesteld. 

De vaderrol is heel erg belangrijk

De rol van een vader is enorm belangrijk in het leven van een kind. Een vader is iemand die zorgt, beschermt en steunt. Hij is iemand waarop een kind kan terugvallen wanneer het moeilijk wordt. Ook als er sprake is van mishandeling of verwaarlozing, blijft de rol van de vader onmisbaar. Als je kind klein is, zei je vaak: "Mijn vader kan alles!" Dat is natuurlijk niet echt waar, maar toch geeft het aan dat je kindje erg gehecht is aan zijn of haar vader. Een close band tussen vader en kind is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Vader is dan een soort rolmodel, maar ook een beschermer en steunpilaar. Het is helaas niet altijd vanzelfsprekend dat er zo'n band ontstaat tussen vader en kind. Soms liggen de verwachtingen van beide partijen dan ook te ver uit elkaar. Het is daarom belangrijk om duidelijk met elkaar te communiceren over wat je verwachtingen zijn en hoe je de opvoeding wilt vormgeven. 

Echter is het niet vanzelfsprekend dat er een vader in het leven van een kind is. Het kan soms voorkomen dat er moet worden vastgesteld wie de biologische vader van het kind is. Een prenatale vaderschapstest kan uitkomst bieden. Nog voor de geboorte kan worden vastgesteld wie de vader is van het ongeboren kind. De test wordt gedaan met het bloed van de moeder en het wangslijm van de vader. De test is volledig veilig voor de baby en is meer dan 99,9% nauwkeurig. De test kan al vanaf de 9e week van de zwangerschap. Binnen 8 dagen kun je al een resultaat verwachten. 

Waar kun je een DNA test krijgen?

Er zijn veel redenen om een dna test uit te voeren. Vaderschapstest.nu beschikt over verschillende DNA-testen. Hierbij kun je denken aan een prenatale vaderschapstest, Y-chromosoomtest, volle broer/zustest, halfbroer/halfzustest, oom of tante test, grootouderstest en een vaderschapstest. 

Geef een reactie